Loading...

Az eddigi legsikeresebb AHPBA tudományos konferenciát tartották meg Miamiban

Rekordot döntött a részvétel az Amerikai Máj-, Hasnyálmirigy-, Epe Szövetség (Americas Hepato-Pancreato-Biliary Association AHPBA) márciusi szakmai rendezvényén a floridai Miamiban. Több mint 1000 kutató, orvos és szakértő érkezett a nívós eseményre. A daganatos betegséggel küzdő páciensek száma évről évre folyamatosan nő, világszerte jelenleg is számos kutatás folyik, s minden kutatócsoport arra törekszik, hogy a rák elleni küzdelemben a páciensek állapota javulhasson, a betegséget legyőzve a kezelések teljes gyógyulással végződhessenek. A konferencia kiváló alkalmat biztosított a primer máj, hasnyálmirigy és epe daganatokkal vagy már metasztázisokkal foglalkozó szakemberek számára, hogy ismereteiket bővítsék, az új kutatási eredmények fényében pedig  saját kezelési protokolljukban is újítsanak, változtatásokat eszközöljenek – mondta el Dr. Tóth Lajos Barna osztályvezető főorvos, onkológiai sebész, az esemény hazai résztvevője.

A Szövetség arra is hangsúlyt fektetett, hogy az orvosi eredmények mellett páciens oldalról is megvizsgálják az egyes terápiák hatékonyságát, ennek érdekében olyan  intézmények és szervezetek képviselői is előadást tartottak a négy napos rendezvényen, akik a betegek hajlandóságát, hozzáállását, a daganatos betegséggel együtt járó lelki hátterét vizsgálták. Az orvostársadalom is egyre inkább felismeri azt, hogy a páciensek komplex kezelése lényegesen hatékonyabb, ha a fizikai tünetek javulása mellett a pszichés támogatásban is részük van.

“Nagyon fontosnak tartom, hogy az orvostudomány fejlődésével az elsajátítható technikákat minél többen illesszük be gyógyító tevékenységünkbe, de soha nem szabad elfelejteni, hogy egy daganatos megbetegedés nem csak az egyén, hanem a környezete számára is súlyos terhet jelent. Hiszek benne és a számok is ezt igazolják, hogy a diagnosztizált daganatos betegségben szenvedők ma már sokkal jobb eséllyel élnek túl, mint akár csak egy-két évtizeddel ezelőtt, és ebben nekünk, orvosoknak is hatalmas felelősségünk van, hiszen a tudomány olyan új lehetőségeket ad a kezünkbe, amelyekkel kötelességünk élni.”

Dr. Tóth Lajos Barna