Loading...

Szakmai életrajz

Dr. Tóth Lajos Barna

Szakmai életrajz

``Nagyon fontosnak tartom, hogy az orvostudomány fejlődésével az elsajátítható technikákat minél többen illesszük be gyógyító tevékenységünkbe, de soha nem szabad elfelejteni, hogy egy daganatos megbetegedés nem csak az egyén, hanem a környezete számára is súlyos terhet jelent. Hiszek benne és a számok is azt igazolják, hogy a diagnosztizált daganatos betegségben szenvedők ma már sokkal jobb eséllyel élnek túl, mint akár csak egy-két évtizeddel ezelőtt, és ebben nekünk, orvosoknak is hatalmas felelősségünk van, hiszen a tudomány olyan új lehetőségeket ad a kezünkbe, amelyekkel kötelességünk élni.``

Dr. Tóth Lajos Barna

Ha megbetegszünk, akkor szeretnénk, ha olyan szakemberek vennének minket körül, akikben a lehető legjobban megbízunk, akik úgy kezelnek minket, ahogyan azt a legközelebbi hozzátartozójukkal tennék. Azt akarjuk, hogy a legjobb és legfelkészültebb, a legújabb eljárásokban is jártas orvosok kezeljenek minket vagy családtagjainkat.  Mindez talán akkor a legfontosabb, ha tudjuk, hogy a kór, amellyel felvesszük a harcot, kemény ellenfelünk lesz. Szeretjük tudni, hogy nem csak jó, de biztonságos kezekben is vagyunk! Orvosként óriási felelősség és nagy megtiszteltetés, ha valaki ránk bízza magát vagy beteg hozzátartozóját. Orvosi pályám során, talán éppen ezért, mindig az motivált, hogy egyre nagyobb tudás lehessen a birtokomban, hogy egyre több eszközt és vívmányt állíthassak a pácienseim gyógyulásának szolgálatába. Mind hazai, mind külföldi tanulmányútjaim során arra törekedtem, hogy megismerjem a legújabb kutatásokon alapuló újításokat, és – átültetve a megszerzett tapasztalatokat – biztosítsam hazánk betegei számára a világszínvonalú sebészeti ellátást. Ennek a hitvallásnak, motivációnak részeként sajátítottam el a citoreductív sebészetet és HIPEC kezelést, amelyet Magyarországon elsőként alkalmaztam és jelenleg is egyelőre csak én végzek azoknál a betegeknél, akiket a jelenleg általánosan elérhető kezelések már nem sok reménnyel kecsegtettek, vagy, akik gyógyíthatatlannak tűntek.

Általános orvos doktori diplomámat a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szereztem 1992-ben. Általános sebészetből 1996-ban szakvizsgáztam, majd három évvel később gastroenteriológiai szakvizsgát szereztem annak érdekében, hogy az emésztőszervi daganatos betegségben szenvedők komplex ellátását végezhessem. 15 éven át – véleményem szerint és fejlődésemet tekintve – az ország egyik legjobb sebészeti osztályán, a debreceni Kenézy Gyula Kórház Általános Sebészeti Osztályán tanulhattam Dr. Hajdu Zoltán vezetése mellett. A sebész szakmában eltöltött évek során érdeklődésem egyre inkább a haladó laparoscopia, illetve a daganatos betegek ellátására irányult. A daganat diagnosztika területén is mindennapi tapasztalatra tettem szert annak köszönhetően, hogy szolgáltatási igazgatóként dolgozhattam két évig a PET-CT Orvosi, Diagnosztikai Kft-nél. 2009-től a Mátészalkai Területi Kórház megbízott, majd kinevezett főigazgatójaként és immár sebész főorvosként vettem részt a betegellátásban. 2010-ben – felkérésre – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding központjában, Nyíregyházán szakmai főigazgatóként kezdtem el dolgozni. Emellett orvosi hivatásomat a magas szakmai színvonalú Jósa András Oktatókórház Sebészeti Osztályán gyakoroltam és gyakorlom mind a mai napig. 2009-2011 között a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának levelező tagozatos hallgatója voltam, ahol 2011-ben MBA diplomát szereztem. Munkám során elsősorban onkológiai betegekkel foglalkozom, hazánkban egyedülállóan végzek előrehaladott hasüregi daganatban szenvedő betegeken citoreductív sebészeti műtéteket és magas hőmérsékletű hasüregi kemoterápiát.

Nagyon hálás vagyok azért, és büszke vagyok arra, hogy ezt a módszert magától a megalkotójától, atyjától, Dr. Paul H. Sugarbakertől tanulhattam, illetve Dr. Marcello Deraco professzortól sajátíthattam el a technikát, aki Európában eddig a legtöbb ilyen jellegű beavatkozást végezte. Célom az volt, hogy elsajátítva a különleges módszert és annak technikáját, segítsek abban, hogy hazánkban is egyre több beteg számára elérhető legyen az az eljárás, amelyet a világ számos országában rutinszerűen végeznek, lehetővé téve ezáltal akár a teljes gyógyulást olyan páciensek esetében is, akiket itthon jelenleg gyógyíthatatlannak minősített kórképpel kezelnek.

2014 márciusától a nyíregyházi kórház Általános Sebészet osztályának megbízott osztályvezető főorvosa lettem, 2014 novemberétől kinevezett osztályvezetőként dolgozom.  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) sebészet osztálya nagy forgalmú és ágyszámú részlegein a betegellátás igen széles spektrumát biztosítja daganatos betegségek, endokrinológiai sebészet, haladó laparoszkópia és hagyományos sebészeti ellátás kapcsán. Célunk, hogy betegeink számára az elérhető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsuk, amelyhez hozzájárul a kiváló társszakmák jelenléte is. Munkánk során törekszünk arra, hogy a betegek számára ellátásuk során maximális odafigyelést és személyre szabott gyógyítást biztosítsunk.

2015-ben az Európai Sebész Társaság Sebészeti Onkológia (Surgical Oncology) szakvizsgáját szereztem meg Nápolyban. Ez egy magasan kvalifikált Európai Uniós szakképesítés, mely a hasüregi daganatos betegségek magas színvonalú ellátását teszi lehetővé. Jelenleg a Magyarországon dolgozó orvosok közül ketten rendelkezünk ilyen szakképesítéssel.

Évente 450-500 műtétet végzek, zömében rosszindulatú daganatos kórképek miatt (máj, hasnyálmirigy, epeutak, gyomor, vékony- és vastagbél, emlő, petefészek, illetve ritka rosszindulatú hasüregi daganatok).