Loading...

CRS és HIPEC kezelés

Az előrehaladott stádiumú, hashártya áttéteket adó daganatokkal jelentkező betegek ellátása különös figyelmet érdemel, mivel az időben történő, optimális kezelés nélkül igen szomorú túlélési adatok jellemzik ezt a betegcsoportot.

Egy, a közelmúltban megjelent európai tanulmány szerint a hashártya áttétekkel járó, előrehaladott vastagbél daganatban szenvedők túlélési esélye körülbelül 5-12 hónap, míg a gyomorrákosoknál ez a szám alig több 3-5 hónapnál. Hazánkban a hashártya áttétes tumoros betegek esetében a CRS és HIPEC kezelésen kívül sebészeti beavatkozást nem, vagy pusztán szövettani mintavétel céljából végeznek, ezen kívül pedig életveszély elhárítása érdekében történik műtéti beavatkozás (vérzés, bélelzáródás, daganatos átfúródás esetén). 

Napjainkban Magyarországon a hashártya áttétes rákos betegnek az általában csekély eredménnyel kecsegtető vénás kemoterápiát javasolják, holott a világ vezető onkológiai  központjaiban már hosszú évek óta elérhető olyan sebészi beavatkozás, amely jelentősen segítheti a túlélésért, felépülésért folytatott „harcot”.

A ma ismert hagyományos műtétekkel szemben a hashártya áttétes pácienseknél alkalmazható egy olyan személyre szabott, speciális beavatkozás, amellyel a betegek többségének túlélése meghosszabbítható, bizonyos esetekben akár a teljes gyógyulás is elérhető. Erre specializálódott gyógyító centrumok nyíltak már szerte a világon: Amerikában, Európában és Ázsiában is. A műtét alkalmasságát, hatékonyságát és biztonságosságát számtalan klinikai vizsgálat igazolta.

A citoreduktív sebészet (CRS) számos különböző típusú sebészi beavatkozásból áll, attól függően, hogy milyen kiterjedésű a hashártya érintettsége. Ez az eljárás olyan betegeknek nyújt reményt, lehetőséget az életre, akiket korábban gyógyíthatatlannak nyilvánítottak.

Az eljárás magában foglalja a daganatosan beszűrt szervek eltávolítását, a hashártya kiirtását, a nagycseplesz, szükség esetén a lép, az epehólyag, a máj tokjának eltávolítását, a gyomor, vékony-, vastag- és végbél csonkolását, a méh illetve a petefészkek eltávolítását.  Ennek az úgynevezett citoreduktiv sebészeti eljárásnak az egyik legfontosabb célja minden látható daganat eltávolítása. A műtét komplexitása miatt akár 8-12 óra hosszú is lehet.

Azoknál a pácienseknél, akiknél a teljes daganat mennyiséget el lehet távolítani és a hasüregben látható daganat nem marad, még a műtőasztalon elvégzünk egy speciális kemoterápiás kezelést is (hyperthermiás hasüregi kemotherápia – HIPEC). A 30-120 perces eljárás során a kemoterápiás szer állandó hőmérsékletét és a folytonos keringetését-  közvetlenül a hasüregben – egy speciálisan erre a célra kifejlesztett pumparendszer biztosítja. Ennek az eljárásnak az egyik komoly előnye, hogy igen nagy helyi koncentrációban alkalmazható a kemoterápiás oldat, ezzel pedig jelentősen növelhető a daganatot pusztító hatása, illetve az így alkalmazott hasüregi bevitel minimalizálja a kemoterápiás kezelés jól ismert mellékhatásait is. Kimutatták azt is, hogy a magas hőmérséklet (42°C-43°C) fokozza a citosztatikum szöveti bejutásának mélységét. Ezen felül önmagában a magas hőmérséklet is direkt hatással bír: daganatsejteket pusztít.

Kifejezetten az előrehaladott, már hashártya áttéteket adó hasüregi daganatok kezelésében alkalmazzuk, melyek eredetük szerint lehetnek:

 1. féregnyúlvány daganatos megbetegedései
 2. petefészekrák
 3. hasüregi mesothelioma
 4. vastag- és végbélrák
 5. gyomorrák
 6. hasnyálmirigyrák
 7. hashártya primer daganata

Vastag- és végbélrák, gyomorrák, petefészekrák és hasnyálmirigyrák megfelelően korai diagnózisa esetén még nem szükséges CRS és HIPEC eljárást alkalmazni. 

A betegcsoportra jellemző tünetek az alapbetegségtől függően változatosak lehetnek:

 • haskörfogat növekedése
 • puffadás, hasi diszkomfort érzés
 • székelési szokások megváltozása 
 • véres széklet
 • étvágytalanság, fogyás

Sajnos nem minden előrehaladott stádiumú, hashártya áttétes beteg esetében végezhető el a beavatkozás, mivel a betegek kiválasztásánál szigorú szelekciós kritériumokat kell alkalmazni az igen megerőltető műtét miatt, továbbá fontos az életkor, a betegség felfedezése óta eltelt idő, a beteg általános állapota, a hasüregi áttétek kiterjedtsége, a korábbi műtétek száma és minősége, valamint a kapott kemoterápiás kezelések száma is. Ezek figyelembevételével dönthető el, hogy mely esetekben van lehetőség a beavatkozás elvégzésére. 

Konzultációhoz az alábbi leletekre van szükség:

 • hasi ultrahang vizsgálat, 
 • hasi CT/MRI/PET-CT vizsgálat, 
 • előzetes műtét/műtétek szövettani vizsgálatának eredménye, 
 • előzetes kórházi kezelések, műtétek esetén a zárójelentések, vérvételek eredményei.