Loading...

CRS és HIPEC

Magyarországon évente 58 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak!

A rákos betegek között is folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik hasüregben kialakult daganattal, így gyomor-, hasnyálmirigy, vastag-, végbél-, vagy petefészekrákkal küzdenek, ráadásul a túlélési arány is szomorú adatokat mutat. Az említett betegcsoporton belül gyakran fordul elő a hashártya daganatos érintettsége.

 

Egy európai tanulmány szerint a hashártya áttétekkel járó, előrehaladott vastagbél daganatban szenvedők túlélési esélye kb. 5-12 hónap, míg a gyomorrákosoknál ez a szám alig több, mint 3-5 hónap. Hazánkban a hashártya áttétes tumoros betegségek esetén a sebészeti beavatkozás pusztán szövettani mintavételre korlátozódik vagy életveszély elhárítása (vérzés, bélelzáródás, daganatos átfúródás) esetén történik. A speciális rákgyógyítás a nyugati orvostudományban jelentős stratégiai szereppel bíró feladat, melyre számos kísérlet és kezelési mód létezik.

Napjainkban itthon a hashártya áttétes rákos betegeknek az általában csekély eredménnyel kecsegtető vénás kemoterápiát javasolják, holott a világ vezető onkológiai központjaiban már hosszú évek óta elérhető olyan sebészi beavatkozás, amely jelentős mértékben segítheti a túlélésért folyó „harcot”.

A ma ismert, hagyományos műtétekkel szemben a hashártya áttétes pácienseknél alkalmazható olyan személyre szabott, speciális beavatkozás, mellyel a betegek többségének túlélése meghosszabbítható, s bizonyos esetekben akár a teljes gyógyulás is elérhető. Erre specializálódott gyógyító centrumok nyíltak már szerte a világon, köztük az USA-ban, Európában vagy Japánban. A műtét alkalmasságát, hatékonyságát és biztonságosságát számos klinikai vizsgálat igazolta.

Ezt a speciális eljárást – melyet jelenleg is végzünk a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Általános Sebészeti Osztályán – igen neves, kiváló és elismert külföldi kollégáktól tanultam, akik nem csupán szakmai segítséget nyújtottak, de teljes mellszélességgel támogatják az eljárás minél szélesebb beteg körben való alkalmazását hazánkban.

 „Ennek az úgynevezett citoreduktiv sebészeti eljárásnak az egyik legfontosabb célja minden látható daganat eltávolítása.  A műtét komplexitása miatt akár 8-12 óra hosszú is lehet.

Azoknál a pácienseknél, akiknél a teljes daganat mennyiséget el lehet távolítani, és a hasüregben látható daganat nem marad, még a  műtőasztalon elvégzünk egy speciális kemoterápiás kezelést (hyperthermiás hasüregi kemotherápia – HIPEC) is. A 30-120 perces eljárás során a kemoterápiás szer állandó hőmérsékletét és a folytonos keringetését – közvetlenül a hasüregben – egy speciálisan erre a célra kifejlesztett pumparendszer biztosítja. Ennek az eljárásnak az egyik komoly előnye, hogy igen nagy helyi koncentrációban alkalmazható a kemoterápiás oldat, ezzel pedig jelentősen növelhetjük a daganatot pusztító hatását, illetve az így alkalmazott hasüregi bevitel minimalizálja a kemoterápiás kezelés jól ismert mellékhatásait. Kimutatták azt is, hogy a magas hőmérséklet (42°C-43°C) fokozza a citosztatikum szöveti bejutásának mélységét és önmagának a magas hőmérsékletnek is van direkt hatása, ami a daganatsejteket pusztítja el.

A hashártya áttéttel bíró vastag- és végbélrákos daganatoknál a páciensek átlagos túlélése néhány hónapról 30-40%-ban ötéves túlélésre emelkedett, nőgyógyászati daganatok esetében ez az arány több mint 50%, pseudomyxoma peritonei esetében pedig az 1 év körüli túlélésről 70% a 20 éves túlélés esélye. 

Ezen betegek gyógyítására a világon számos országból, nagy tapasztalattal rendelkező daganatsebészekből álló munkacsoport alakult (Peritoneal Surface Oncological Group International). Magyarországról a csoport egyedüli tagja lettem a munkacsoportnak, amely folyamatos konzultációs lehetőséget biztosít számomra.

Az új eljáráshoz szükséges speciális tudást és szakmai gyakorlatot Milánóban (Fondazione Istituto Nazionale Dei Tumori, Dr. Marcello Deraco) és Washingtonban (Medstar Washington Hospital Center, Dr. Paul H. Sugarbaker) szereztem. A külföldi tapasztalatok megszerzése után Magyarországon és Közép-Kelet Európában elsőként a nyíregyházi kórházban végeztem citoreductív sebészeti beavatkozást és HIPEC kezelést 2012 tavaszán, az elmúlt 7 esztendőben pedig több mint 170 beteg esett át ilyen műtéten. 

Tekintettel arra, hogy ez a műtéti eljárás egy kombinált és igen hosszú ideig tartó beavatkozás, a folyamatosan növekvő betegigény ellenére sajnos jelenleg csak igen korlátozott számban hozzáférhető, hazánkban ma havonta átlagosan 5-6 beteg műtétjének elvégzésére kerülhet sor.

Nem titkolt célom az, hogy Magyarországon az orvosok döntő többsége megismerkedjen ezzel a módszerrel, hiszen a külföldi adatokból kiindulva sokkal nagyobb a betegszám, mint, akik jelenleg itthon ehhez a műtéthez hozzáférnek.”