Loading...

Konzultáció

Tisztelt Látogató! 

Amíg egészségesek vagyunk, természetes állapotnak tekintjük azt. De amint megbetegszünk, csak a mielőbbi gyógyulás foglalkoztat bennünket, ezért orvoshoz fordulunk, aki felállítja a diagnózist, és meghatározza a kezelés módját. Ilyenkor gyakran elbizonytalanodva, illetve a betegség miatt reményvesztetten a beteg szeretné, ha egy másik, független, magas szaktudással, illetve az adott területen nagy tapasztalattal rendelkező szakember is véleményt alkotna az adott problémával, betegséggel, orvosi diagnózissal, kezeléssel, vagy például egy műtéttel kapcsolatosan. Az orvosi vizsgálatok eredményeit tartalmazó leletek ugyan a beteg tulajdonát képezik, de emellett az orvosok közötti kommunikáció egyik legfontosabb eszközének is tekinthetők. Erre való az orvosi másodvélemény (medical second opinion).

A második orvosi vélemény kérése nem a bizalmatlanság jele, hanem a gyógyulás iránti vágy megnyilvánulása,  és a páciens már meglévő vizsgálati eredményein, zárójelentésein, leletein, panaszain alapszik, így akkor is elkészíthető a kontrollvélemény, ha a beteg nem tud személyesen megjelenni az orvos előtt (pl. mert távol lakik onnan, vagy nincs lehetősége, ideje rá, stb.).

A másodvélemény megnyugtató lehet, hogy a választott kezelés a megfelelő mederben halad, azaz megerősíti az eredeti szakvéleményt, vagy adott esetben alternatív gyógymódokat is javasolhat, vagy akár cáfolhatja is az eredeti diagnózist vagy szakvéleményt.

Mikor célszerű orvosi másodvéleményt kérni?

  • Amikor szeretne megbizonyosodni arról, hogy a felállított diagnózis valóban helyes és
    megalapozott.
  • A “több szem többet lát” elve alapján szeretne pontosabb, részletesebb képet kapni a saját, vagy egy hozzátartozója egészségi állapotáról, illetve szeretné minél alaposabban megismerni a problémát, szeretne minél jobban tájékozódni az adott betegségről.
  • Egy esetleges tévedés lehetőségét szeretné kizárni (mindenki tévedhet, még az orvos is).
  • Ha egy kockázatos, vagy költséges kezelési módot javasolt a kezelőorvos és szeretné tudni, hogy nincs-e kedvezőbb gyógymód, kezelési lehetőség (kevésbé fájdalmas, gyorsabb gyógyulást eredményező, kisebb kockázattal járó terápia).
  • Az eddigi kezelések nem vezettek eredményre.

Milyen módon kaphat orvosi másodvéleményt?

Kérem, válasszon a két lehetőség közül, ahol minden információt megtalál a választott opcióval kapcsolatban.